Ілюстрація REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко має намір висувати свою кандидатуру на виборах у 2020 році.

Читайте такожЛукашенко про можливу інтеграцію Білорусі та Росії: "на хр * на потрібний такий союз?"

Про це він заявив на прес-конференції в Мінську в неділю, 17 листопада, повідомляє Deutsche Wellе.

Відео дня

"Я обов'язково запропоную свою кандидатуру, а люди зроблять вибір", - сказав Лукашенко, запевнивши: "Я посинілими пальцями за крісло триматися не буду".

Голова Білорусі також повідомив, що до президентських виборів зміни до конституції країни вноситися не будуть. Говорячи про узгоджену з Росією програмі інтеграції економічних систем, Лукашенко зазначив, що жоден документ не буде ним підписаний, "якщо він буде суперечити конституції та фундаментальним принципам життя нашого суспільства". Найголовнішими принципами президент назвав "суверенітет і незалежність Білорусі".

Наголошується, що президентські вибори в Білорусі відбудуться, ймовірно, 30 серпня 2020 року. Лукашенко править країною вже 25 років - довше за будь-якого іншого європейського керівника. В Євросоюзі Білорусь називають останньою диктатурою Європи, оскільки в цій країні навколо президента сконцентрована вся влада.

Сьогодні, 17 листопада, близько 7 мільйонів білоруських громадян, які мають право голосу, обирають 110 депутатів національних зборів, на які претендують близько 500 кандидатів. У Білорусі відсутні класичні партійні блоки, за останні 20 років у країні не було зареєстровано жодної нової політичної партії.

Ілюстрація REUTERS