REUTERS

Радник посольства США в Україні з політичних справ розповів конгресменам, що він був шокований телефонною розмовою, під час якої американський дипломат запевняє президента Дональда Трампа у готовності Києва почати розслідування в інтересах американського головнокомандувача.

І йшлося саме про розслідування проти колишнього віце-президента США Джо Байдена, який став політичним суперником чинного американського лідера.

Як пише Washington Post, радник Девід Холмс у своїх свідченнях також розповів, що Україна «поступово зрозуміла, що її просять зробити дещо в обмін» на зустріч у Білому домі чи військову допомогу, заморожену на тлі спроб президента і його оточення просунути розслідування проти Байдена. Про це йдеться в стенограмі свідчень Холмса. Її опублікували демократи разом з текстом свідчень іншого американського дипломата – заступника Держсекретаря з політичних справ Девіда Хела.

Відео дня

Читайте такожBusiness Insider: Тиск Трампа підірвав довіру українців до США

Видання пояснює, що Холмс – важливий свідок у справі про імпічмент тому, що він підслухав телефонну розмову між Трампом і послом США в Євросоюзі Гордоном Сондлендом, а потім говорив з останнім про підхід американського президента до України. Цей епізод, за словами радника посольства в Києві, був настільки «екстраординарним», що він одразу про все розповів своєму керівництву.

«Ви не повірите, що я щойно чув», - пригадав він свої слова керівництву посольства в Києві.

Холмс розповів, що Сондленд запевнив Трампа в тому, що український президент Володимир Зеленський «зробить все, про що його попросять» включно з початком потрібних розслідувань. Коли телефонна розмова закінчилася, посол США в ЄС сказав, що переслідування Байдена більше цікавить американського лідера, ніж будь-які інші справи, пов’язані з Україною. Видання пише, що значна частина свідчень Холмса вже стали публічними після того, як CNN отримав копію його початкової заяви. Але офіційна стенограма його слів додає важливі деталі.

Читайте такожТрамп допустив, що може дати свідчення у справі про власний імпічмент

Зокрема, Холмс говорив, що його здивувала манера Сондленда під час його телефонної розмови з Трампом. Він дуже відверто обговорював з президентом чутливі питання, перебуваючи в Україні. Хоча чиновники, які працюють на українській території, зазвичай поводяться обережно через страх, що за ними стежать. Холмс сказав, що після завершення телефонної розмови він запитав Сондленда, чи справді американському президенту «начхати на Україну». Тому що «було важко зацікавити його у тому, що ми намагаємося зробити в Україні». Сондленд відповів, що Трампа «цікавлять лише великі речі включно з розслідуванням, яке просуває Джуліані», але не війна з Росією.

«Це був надзвичайно новий досвід у моїй дипломатичній кар’єрі. Я ніколи не бачив, щоб хтось телефонував президенту з мобільного телефона в ресторані, а потім ще й вів розмову з використанням такої відвертої, грубої лексики. І цій розмові було стільки всього, що я пам’ятаю її дуже чітко», - сказав Холмс.