Рекс Тіллерсон / REUTERS

Колишній Держсекретар США Рекс Тіллерсон фактично виступив проти президента Дональда Трампа у скандалі навколо України. За його словами, «чітко просити про особисті послуги, використовуючи активи Сполучених Штатів як заставу – це неправильно».

Про це пише CNN. Тіллерсона на посаду Держсекретаря призначив Трамп. Він відмовився відповідати на питання журналістів про те, що б він зробив, якби досі очолював Держдепартамент, в ситуації, коли американський президент блокує військову допомогу для Києва, вимагаючи почати політичні розслідування.

Читайте такожBloomberg: Україна не перша, у кого Трамп вимагав «послугу»

Відео дня

 «Тут все однозначно. Якщо ви шукаєте певну особисту вигоду і використовуєте або американську зовнішньополітичну допомогу, або американську зброю чи вплив, це неправильно. І я думаю, що всі це розуміють», - додав він, відповідаючи на уточнюючі питання.

Видання пише, що Тіллерсон, схоже, також не допустив певних потенційно проблемних ситуацій, які були ініційовані центральними фігурами українського скандалу. У 2017 році особистий адвокат президента США Руді Джуліані використав зустріч в Овальному кабінеті, щоб натиснути на Держсекретаря й змусити його підтримати обмін в’язнями й таким чином зупинити справу Департаменту юстиції проти турецького бізнесмена.

Читайте такожWashington Post: Україна поступово зрозуміла, що хоче Трамп за допомогу

Останнього звинуватили у порушенні режиму санкцій проти Ірану. Після зустрічі Тіллерсон обговорив це з тогочасним головою адміністрації Джоном Келлі, який не був присутній на зустрічі. Держсекретар наполягав, що не може виконати вимогу Джуліані.