Спікер парламенту Естонії звинуватив РФ в анексії 5 відсотків країни / flickr.com/photos/bewellandthrive

Спікер парламенту Естонії, член Консервативної народної партії EKRE Хенн Пиллуаас заявив, що Росія анексувала близько п'яти відсотків території Естонії.

Про це він у вівторок, 19 листопада, написав на своїй сторінці Facebook, повідомляє DW.

"Анексія естонських територій нічим не відрізняється від окупації та анексії Криму", - написав Пиллуаас, додавши, що "Естонія не має територіальних претензій до Росії", але хоче, щоб повернулися "наші" території.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Росія може почати ядерну війну в Балтії

Обурення спікера естонського парламенту викликало інтерв'ю директора Другого європейського департаменту МЗС РФ Сергія Бєляєва, опубліковане в понеділок на сайті РИА "Новости". У цьому інтерв'ю Бєляєв кілька разів назвав "нечинним" Тартуський мирний договір 1920 року. "Невизнання Тартуського мирного договору, по суті, означає невизнання Естонської Республіки. Це свідоцтво про народження нашої країни і одна з найважливіших основ нашої державності", - написав Хенн Пиллуаас.

Згідно з Тартуським мирним договором 1920 року, укладеним РРФСР і незалежною Естонією, до Естонії відходить частина територій, які нині входять до складу Росії. Це частини Кінгіссепського і Сланцевского районів Ленінградської області, а також Печорський край. Естонія не ратифікує російсько-естонський прикордонний договір, оскільки значна частина політичних сил намагається повернутися до кордону, проведеного за Тартуським договором. Росія офіційно вважає цей договір нечинним.