Ілюстрація / REUTERS

Китай відібрав у США статус найбільшої дипломатичної сили у світі, про що свідчить звіт аналітичного центру Lowy Institute. Станом на поточний рік у Пекіна 276 дипломатичних представництв у різних куточках планети. В цей час, американська присутність обмежується 273 місіями.

Як пише Business Insider, рейтинг Lowy Institute заснований на оцінці дипломатичних мереж 61 країни. Всі ці країни рейтингу входять у G20 і Організацію економічної співпраці й розвитку. Рейтинг також вказує на силу й слабкість у географічному покритті й геополітичному охопленні.

Читайте такожWashington Post: Китай і Росія намагаються зробити світ безпечнішим для диктатури

Відео дня

Показники рейтингу 2019 року демонструють стрімкий підйом Китаю за останнє десятиліття. У 2017-му у розпорядженні Пекіна було 271 представництво у світі. Це на три менше, ніж у США. А у 2016-му китайських місій було 263. Тим часом, у США у 2017 році було 274 представництва й 271 роком раніше. Американський зовнішньополітичний вплив у світі ослаб впродовж останніх років, відколи почала роботу адміністрація президента Дональда Трампа. Він скоротив фінансування Держдепартаменту й мав труднощі з пошуком кадрів на ключові посади.

Колишній посол США в Україні Марі Йованович у свідченнях в рамках процедури імпічменту розповіла, що Держдепартамент переживає «кризу». Видання пише, що Вашингтон ризикує також поступитися Пекіну першістю в економічній й військовій могутності.

Читайте такожFox News: Початок Третьої світової війни не такий вже й неможливий

Center for a New American Security застерігає, що Китай розробляє передове озброєння. Це відбувається дуже швидко й таємно. Пекін знаходить способи придушення американських систем на полі битви. Тим часом, банк Standard Chartered прогнозує, що наступного року Китай відбере у США статус найбільшої економіки світу. А до 2030 року американська економіка може поступитися також Індії.