Шарль Мішель і Дональд Туск / REUTERS

Дональд Туск передав повноваження президента Європейської Ради колишньому прем'єр-міністру Бельгії Шарлю Мішелю.

Офіційна церемонія передачі повноважень відбулася у Брюсселі і транслювалася на сайті Європейської Ради.

"Я дуже пишаюся, що впродовж останніх п'яти років я мав честь служити Європі. Не служити абстрактній ідеї, але людям, державам і їхнім спільним інтересам. Європа є найкращим місцем на Землі. Принаймні до того часу, поки вона залишається континентом свободи і верховенства права", - сказав Туск.

Відео дня

Своєю чергою Мішель заявив, що Туск продемонстрував рішуче лідерство, коли зіткнувся з багатьма викликами впродовж останніх п'яти років.

Читайте такожЄвропарламент затвердив новий склад Єврокомісії

Він подякував Туску за те, що той був "справжнім борцем за Європу".

"Ваша пристрасть до Європи була рушійною силою, і ваші здібності у працездатності також вражаючі", - наголосив Мішель.

При цьому Мішель пообіцяв на посаді президента Європейської Ради використати усю особисту енергію, щоби скоротити бюрократію, і закликав усіх працювати заради цієї мети.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня 2019 року лідери держав та урядів країн - членів Європейського Союзу на саміті ЄС погодили кандидатуру на той момент прем'єр-міністра Бельгії Шарля Мішеля наступним президентом Європейської Ради, який має з 1 грудня 2019 року замінити на цій посаді Дональда Туска.

Мішеля обрано новим президентом Європейської Ради на період з 1 грудня 2019 року до 31 травня 2022 року.

Також Європейська Рада привітала рішення лідерів держав і урядів країн - членів ЄС призначити Мішеля президентом Євросаміту на період з 1 грудня 2019 до 31 травня 2022 року.