Ілюстрація / REUTERS

Оборонні витрати європейських союзників США по НАТО, а також Канади збільшаться на 130 млрд доларів (117 млрд євро) до 2020 року.

Як повідомив у п'ятницю, 29 листопада, генсек Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг, це підвищення планомірно здійснюється протягом п'ятирічного періоду - з 2016 року, пише DW.

Відповідну заяву він зробив напередодні саміту глав держав і урядів країн НАТО, який відбудеться 3-4 грудня в Лондоні. Під час нього учасники відзначать 70-ту річницю заснування альянсу.

Відео дня

За запевненням Столтенберга, тільки за 2019 рік зростання витрат склало 4,6 відсотка. Він додав, що до кінця 2024 року цей показник досягне 400 млрд доларів (363 млрд євро).

Читайте такожНАТО прагне кращих відносин з Росією – генсек альянсу

За твердженням генсека, підвищення фінансування робиться не для того, щоб "задовольнити запити президента США Дональда Трампа". У 2018 році той закликав кожну з країн НАТО підняти оборонні витрати. При цьому 2 відсотка ВВП він назвав "абсолютним мінімумом", а зростання до 4 відсотків - бажаним результатом. Інвестиції з боку Європи і Канади необхідні, "тому що ми стикаємося з новими викликами, в рамках нашого периметра безпеки з'явилися нові загрози", вважає Трамп.