НАТО залишиться ядерним Альянсом / Фото: REUTERS

Організація Північноатлантичного договору (НАТО) залишатиметься ядерним альянсом, поки існуватиме ядерна зброя.

Про це йдеться у Лондонській декларації лідерів держав і урядів країн-членів НАТО, схваленій на зустрічі у Лондоні, яка відбулася 3-4 грудня.

Читайте такожНапад на одного члена НАТО розглядатиметься як напад на усі країни Альянсу - декларація

Відео дня

«НАТО є оборонним Альянсом і не становить загрози жодній країні. Ми пристосовуємо наші воєнні можливості, стратегію і плани в усьому Альянсі відповідно до нашого всебічного підходу (360 градусів) до безпеки», - йдеться у декларації.

Зокрема, сказано, що були ухвалені рішення, щоби покращити готовність сил НАТО для реагування на будь-яку загрозу у будь-який час з кожного напрямку.

«Ми займаємо тверду позицію у нашому зобов'язанні боротися проти тероризму і разом приймаємо більш рішучі заходи, аби його побороти. Ми займаємося і продовжимо відповідати зваженим і відповідальним чином на розміщення Росією нових ракет середньої дальності, що призвело до припинення Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності і що створює істотні ризики євроатлантичній безпеці», - наголошується у декларації.

Також сказано, що НАТО нарощує свої дії з метою захисту свободи на морі та у повітряному просторі.

«Ми ще сильніше зміцнюємо нашу здатність стримувати і захищати з належним поєднанням ядерних, звичайних і протиракетних оборонних можливостей, які ми продовжуємо пристосовувати. Доки існуватиме ядерна зброя, доти НАТО залишатиметься ядерним альянсом. Ми повністю віддані збереженню та зміцненню ефективного контролю над озброєннями, роззброєнню та нерозповсюдженню (зброї масового знищення), враховуючи ситуацію, яка склалася в галузі безпеки», - йдеться у декларації.

Крім того, члени НАТО віддані повному втіленню усіх аспектів Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, в тому числі ядерному роззброєнню, нерозповсюдженню та мирному використанню ядерної енергії.

«Ми залишаємося відкриті до діалогу і конструктивних відносин з Росією, коли дії Росії робитимуть це можливим», - заявили лідери Альянсу.