REUTERS

Слухання у справі про імпічмент Дональда Трампа стрімко просуваються вперед. Тож президент США спробував переформатувати контекст своєї телефонної розмови з лідером України, яка опинилася в епізентрі скандалу.

Як пише Politico, тепер Трамп запевняє, що не просив Володимира Зеленського копати бруд на його суперника на виборах. А насправді закликав українця якось допомогти США загалом.

Читайте такожBloomberg: Поки Трамп намагався використати Україну, в Києві намагалися використати Трампа

Відео дня

"Коли я сказав під час телефонної розмови з президентом України: "Я б хотів би, що ви зробили нам послугу, тому що наша країна пройшла через багато речей, і Україна знає добре про це", під словом "ми" я мав на увазі Сполучені Штати, нашу країну", - написав Трамп на Twitter.

Це повідомлення, на думку видання, свідчить про дедалі більше занепокоєння американського президента через процедуру імпічменту, яку демократи в Палаті представнків хочуть завершити до кінця місяця. Комітет палати з питань юстиції почав публічні слухання у середу після вибухових свідчень у Комітеті з питань розвідки, які пройшли раніше. Навіть під час візиту в Лондон на саміт НАТО Трамп не зміг знайти перепочинок, оскільки світові лідери сміялися з нього за спиною.

Під час телефонної розмови з Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп попросив українського колегу "зробити нам послугу", почавши співпрацювати з Генеральним прокурором Вільямом Барром і запустивши розслідування проти сім'ї кандидата в президенти від демократів Джо Байдена. Попри те, що тепер президент США стверджує, що це було прохання допомогти Америці в цілому, низка чиновників у його ж адміністрації стверджують, що йшлося саме про особисту політичну вигоду.

Читайте такожNew York Times: Партнер адвоката Трампа зізнався, що погрожував Україні

Трамп багато разів називав свою телефонну розмову з Зеленським "ідеальною". А його команда стверджує, що його прохання про "послугу" було частиною антикорупційного розслідування. Трамп також говорив у минулому, що він не проти отримати шкідливу політичну інформацію з-за кордону, хоча в США це незаконно. Комітет Палати представників з питань розвідки у своєму звіті зазначив, що Трамп зловживав владою, коли тиснув на Україну, залежну від американської допомоги в розпал війни з Росією. Він також намагався створювати перешкоди розслідуванню, забороняючи чиновникам адміністрації давати свідчення.

Однак, сам Трамп наголошує, що демократи в Палаті представників не знайшли жодних доказів проти нього. А голову комітету з питань розвідки Адама Шіффа він назвав "ненормальною людиною".

"Демократи повинні вибачитися перед американським народом", - написав Трампа на Twitter.