Олександр Петров і Руслан Боширов / REUTERS

Генеральна прокуратура Німеччини розпочала розслідування щодо ймовірних співробітників Головного розвідувального управління Росії Анатолія Чепіги та Олександра Мішкіна, відомих під псевдонімами Руслан Боширов та Олександр Петров відповідно.

Як повідомляє Громадське із посиланням на Der Spiegel, влада Німеччини встановила, що «Петров» і «Боширов» у 2014 році перебували в околицях німецького міста Франкфурт протягом трьох днів. Припускається, що російська розвідка може мати зв’язки в німецьких спецслужбах.

«Боширова» та «Петрова» вважають співробітниками російських спецслужб, які були причетні до отруєння в британському місті Солсбері колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в березні 2018 року.

Відео дня

26 вересня 2018 року видання The Insider і проект розслідувань Bellingcat повідомили, що справжнє ім'я Руслана Боширова — Анатолій Чепіга. За даними журналістів, він є полковником ГРУ РФ і має звання «Героя Росії».

Читайте такожОтруєння Скрипалів: журналісти оприлюднили нові докази зв'язку Боширова/Чепіги з розвідкою РФ

9 жовтня видання The Insider і Bellingcat повідомили, що справжнє ім'я другого підозрюваного в отруєнні Скрипаля, відомого як Олександр Петров — Олександр Євгенович Мішкін. Він є військовим лікарем і полковником ГРУ Росії.

Росія заперечує причетність своїх спецслужб до хімічної атаки в Солсбері. Президент РФ Володимир Путін заявив, що «Боширов» і «Петров» — це цивільні громадяни, а в їхній біографії «немає нічого кримінального».

Розслідування німецької прокуратури почалося після вислання ФРН двох російських дипломатів у зв’язку з імовірною причетністю РФ до вбивства етнічного чеченця, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі. Пізніше поліція затримала 49-річного росіянина, причетного до вбивства. Німецькі журналісти припускають, що вбивство Хангошвілі пов’язане з російськими спецслужбами.