Дональд Трамп / REUTERS

Комітет із питань судочинства Палати представників США (нижньої палати американського парламенту) схвалив статті імпічменту президента Дональда Трампа. Тепер їх винесуть на голосування всієї нижньої палати.

Про це повідомляє Громадське із посиланням на CNBC.

За підтримку сформульованих звинувачень висловилися 23 члени профільного комітету, проти — 17.

Відео дня

Тепер за них має проголосувати Палата представників. Очікується, що це відбудеться вже наступного тижня.

Після цього слухання в справі імпічменту Трампа перейдуть до Сенату (верхньої палати парламенту), який контролює Республіканська партія. Там оголошення імпічменту президенту США має підтримати більшість у дві третини.

Читайте такожСин Трампа застрелив у Монголії рідкісного звіра: дозвіл оформили заднім числом

Нагадаємо, йдеться про два офіційні звинувачення в скоєнні «особливо тяжких злочинів і проступків» — це одна з трьох (окрім державної зради й підкупу) підстав для оголошення імпічменту президенту США, визначених Конституцією країни. Їх глава Комітету з питань судочинства Джерольд Надлер оголосив 10 грудня.

Перше звинувачення стосується зловживання владою задля політичної вигоди. Зокрема, Трампа звинувачують у намаганні втрутитися у вибори президента США 2020 року, змушуючи владу України відкрити політично вмотивоване розслідування проти одного з імовірних опонентів Трампа — ексвіце-президента Джозефа Байдена від Демократичної партії.

Друге звинувачення стосується перешкоджання роботі Конгресу, а саме розслідуванням ним незаконних дій Трампа. Раніше повідомлялося, що це звинувачення пов’язане з недопуском працівників Білого дому до слухань у справі імпічменту, ненаданням адміністрацією Трампа документів конгресменам, а також залякуванням окремих свідків, які виступали перед Конгресом.

Напередодні Комітет із питань судочинства оприлюднив звіт, де роз’яснив юридичні аспекти процедури імпічменту.

«Президент Трамп зловживав своєю владою, зрадив нашу національну безпеку й порушив наш виборчий процес для своєї особистої вигоди, — заявив тоді глава Комітету з питань судочинства демократ Джерольд Надлер. — Конституція визначає тільки один засіб виправлення такого злочину — імпічмент».