Країни, що входять в UEMOA / фото wikipedia.org

Вісім країн Західноафриканського економічного та валютного союзу (UEMOA) вирішили відмовитися від використання франка КФА і перейти з 2020 року на єдину валюту - еко.

Читайте такожГривня очолила список валют, які найбільше зміцнилися до долара

Про це оголосив президент Кот-д'Івуару Алассан Уаттара на спільній прес-конференції з президентом Франції Еммануелем Макроном в Абіджані, повідомляє агентство Анадолу.

Відео дня

Франк КФА як грошова одиниця французьких володінь у Західній і Екваторіальній Африці був введений декретом французького уряду від 26 грудня 1945 року.

Уаттара додав, що вісім африканських країн розривають технічні зв'язки з Центробанком і скарбницею Франції, нова валюта буде регулюватися місцевими структурами.

Глава Кот-д'Івуар зазначив також, що Франція відкликає своїх представників з комісії з банківської справи та фінансової політики Центробанку Західної Африки. Крім того, скасовано умову зберігання половини валютних резервів колишніх французьких володінь в Африці в Центробанку Франції.

«Франція продовжить залишатися країною-гарантом у разі кризи. У разі, якщо країни, що перейшли на еко, не зможуть оплатити витрати на імпорт, Франція зробить це, і тим самим отримає право повернутися в комісію», - сказав Уаттара.

Нова валюта еко буде використовуватися в Беніні, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Малі, Нігері, Сенегалі, Того і Кот-д'Івуарі.