ЗМІ вже припускають, що вбивство генерала може призвести до відповіді з боку Іраку / Скріншот

3 січня за кілька годин після бомбардування міжнародного аеропорту в Багдаді США вбили іранського генерала Касема Сулеймані – за вказівкою американського президента Дональда Трампа.

Про це повідомляє DW.

Читайте такожПарламент Туреччини дозволив відправку турецьких військових до Лівії

Відео дня

Зазначається, що Сулеймані очолював Корпус вартових ісламської революції (КВІР) "Аль-Кудс".

У ніч на 3 січня аеропорт в Багдаді щонайменше тричі бомбардували. Унаслідок нальоту вбито 8 осіб, зокрема й Сулеймані. Ймовірно, Сулеймані прибув до Іраку для зустрічі з представниками проіранського збройного формування "Аль-Хашд аш-Шабі".

Американські ракети потрапили в колону авто цього формування. За офіційними даними, ракети вибухнули поблизу складу вантажів, що призначалися для авіаперевезення.

Того ж дня представник Пентагону пояснив, що Сулеймані розробляв плани нападу на американських дипломатів та членів дипломатичної служби в Іраку й регіоні.

Також Вашингтон звинуватив Сулеймані у схваленні штурму посольства США в Багдаді 31 грудня.

ЗМІ вже припускають, що вбивство генерала може призвести до відповіді з боку Ірану. Так, екс-командувач Корпусу вартових ісламської революції закликав «жорстоко помститися Америці».

Нагадаємо, учасники шиїтського угруповання "Катаїб Хезболла" (підтримується Іраном) та їх прихильники два дні поспіль мітингували біля посольства США в Багдаді.

31 грудня вони атакували посольство - прорвалися на територію, зруйнувавши приміщення пропускного пункту, розбивши камери спостереження і вікна. Напередодні протестувальники підпалили дах пропускного пункту, розташованого на території дипломатичного представництва.

Американським морським піхотинцям, які охороняють посольство США, довелося застосувати сльозогінний газ, щоб перешкодити подальшим діям протестувальників. Тільки після цього іракські силовики почали відтісняти натовп від огорожі диппредставництва.