REUTERS

Парламент Лівії проголосував за скасування двох міжурядових угод між Лівією та Туреччиною. Лівійські парламентарі визнали недійсними укладені урядом національної єдності Лівії угоди з Туреччиною про морський кордон та військове співробітництво, повідомив у суботу, 4 січня, речник парламенту.

Читайте такожЛівійський генерал Хафтар оголосив "загальну мобілізацію" для боротьби з іноземними військами

Обидві угоди керівник визнаного ООН уряду національної єдності Фаїз Сарадж підписав наприкінці листопада 2019 року разом з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, повідомляє DW.COM.

Відео дня

Угода про військове співробітництво передбачала можливість відправки турецьких військових для підтримки військ уряду національної єдності в боротьбі проти сил командувача самопроголошеної "Лівійської національної армії" (ЛНА) Халіфи Хафтара, якого підтримує парламент Лівії.

Крім того, члени розташованого на сході країни законодавчого органу висловилися за розрив відносин з Туреччиною, передає агенція новин dpa. Союзний до Хафтара парламент також вирішив розпочати розслідування щодо Фаїза Сараджа,  звинувативши його у "державній зраді".

Нагадаємо, у Лівії функціонує визнаний ООН уряд національної згоди на чолі з прем'єром Файезом Сараджем зі штаб-квартирою в Триполі, і так званий східний уряд, який очолює Абдалла Абдуррахаман ат-Тані. Східний уряд підтримує бунтівний генерал Халіфа Хафтар, який з квітня проводить наступ на Триполі. 12 грудня він наказав почати "вирішальну битву" для захоплення Триполі. 26 грудня 2019 року Лівія офіційно запросила військову допомогу у Туреччини. 31 грудня турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган вніс до парламенту подання щодо розміщення турецьких військ до Лівії.