Ілюстрація / REUTERS

Лідера спецпідрозділу Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Касема Сулеймані ліквідували через замах на американських військових і дипломатів, який він готував.

Про це заявив радник американського президента Дональда Трампа з нацбезпеки Роберт О'Брайен, передає Reuters.

Він назвав вбивство іранського генерала Касема Сулеймані «самообороною» країни і уточнив, що авіаційний удар був спланований. На його думку, такий крок був необхідний для запобігання вбивств і кровопролиття.

Відео дня

«Сулеймані і ті, з ким він був у змові, готувалися вбити велику кількість американських дипломатів і солдатів в найближчі дні», — додав він.

Читайте такожСША відправили ближче до Ірану свої стратегічні бомбардувальники

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою президента Дональда Трампа ракетним ударом вбили Сулеймані.

Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців і в планах вбивства ще багатьох громадян США.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом".

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою" за вбивство Сулеймані.

Раніше повідомлялось, що в Ірані під час похорону вбитого американськими військовими генерала Касема Сулеймані у тисняві загинули 35 осіб, ще не менш як 48 зазнали травм.

Сьогодні, 7 січня, секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Шамхані заявив, що Іран розглядає 13 варіантів помсти США за вбивство генерала.