REUTERS

Як могла іранська ракетна система Тор-М1 збити український пасажирський Boeing 737-800, який виконував рейс PS 752?

Низка чиновників США розповіли ЗМІ, що у американських військових є переконливі докази про причетність іранської ракети класу "земля-повітря" до знищення пасажирського лайнера невдовзі після того, як він вилетів з аеропорту в Тегерані. Жертвами стали всі 176 людей на борту.

Але питанням досі лишається, чому військові Ірану могли вирішити збити цивільний літак, який тільки вилетів зі столичного аеропорту? - пише дослідник Royal United Services Institute Джастін Бронк на сторінках The Times.

Відео дня

На його думку, система Тор-М1, яку підозрюють у знищенні українського літака, швидше за все, була у стані підвищеної бойової готовності з дня вбивства одного з головних військових командирів Ірану Кассема Солеймані. Експерт вважає, що іранські військові були виснажені й чекали на військову відплату США після того, як Тегеран обстріляв американську військову базу в Іраку. Через напругу вони могли припуститися фатальної помилки.

Читайте такожForbes: Якщо Іран справді збив літак МАУ, то тільки через свою некомпетентність

"Коли США (чи будь-які інші військово-повітряні сили) завдають удар по країні, у якої є системи протиповітряної оборони, ці системи часто стають першочерговими цілями, щоб розчистити шлях", - зауважує британський експерт.

"Тож екіпаж, вірогідно, був наляканий. Також солдати були налякані можливим покаранням від власного режиму й командирів, якщо вони пропустять потенційну загрозу в разі атаки США", - вважає Бронк.