Рік Перрі / REUTERS

Міністерство енергетики США почне публікувати документи, пов’язані з Україною, 28 січня. Про це відомство домовилося зі спостережною групою American Oversight, про що свідчить спільне клопотання до федерального суду у Вашингтоні.

Як пише CNN, домовленість між сторонами з’явилася після того, як жовтні American Oversight подала позов проти американського Міністерства енергетики за порушення закону про свободу інформації. Сторони також домовилися про дві додаткові публікації записів, які відбудуться 4 лютого й 16 березня.

Читайте такожМіністр енергетики США піде у відставку на тлі скандалу довкола Трампа через Україну

Відео дня

Згідно з судовим клопотанням, перша частина документів буде зосереджена на комунікації тогочасного голови міністерства Ріка Перрі, а також голови його кабінету Браяна МакКормака. Наступна частина включатиме дані про контакти з особистим адвокатом президента США Руді Джуліані. Перрі й Джуліані були ключовими гравцями в процесі імпічменту Дональда Трампа, який в Конгресі розпочали за його поводження з Україною. Врешті, Палата представників американського парламенту звинуватила чинного президента у зловживанні владою й створення перешкод для Конгресу.

Демократи стверджують, що Трамп зловживав своїм становищем, коли розпочав кампанію тиску на Україну з вимогою оголосити початок розслідування проти колишнього віце-президента Джо Байдена в обмін на 400 мільйонів доларів американської військової допомоги й зустріч лідерів країн у Білому домі.

Читайте такожAmerican Interest: США ігнорують Україну, яка повністю заслужила підтримку

Після цього, згідно з твердженнями демократів, він створював перешкоди для розслідування, яке почав Конгрес, щоб приховати свою неправомірну поведінку.

Міністерство енергетики США не відповіло CNN на запити про коментар. Однак, відомство раніше відмовилося від співпраці відповідно до парламентської повістки й не передало пов’язані з Україною документи для розгляду в справі про імпічмент.