Голова Верховного суду Джон Робертс склав присягу перед сенаторами / REUTERS

У Сенаті США в четвер, 16 січня, офіційно розпочався процес імпічменту президента Дональда Трампа.

Голова групи менеджерів по імпічменту - конгресмен-демократ Адам Шифф, зачитав обидва пункти звинувачення проти Трампа: зловживання службовими повноваженнями та перешкоджання роботі Конгресу, передає dw.com.

"Дональд Трамп зловживав владою президента", - заявив Шифф, вказавши, що Трамп примушував уряд України до втручання в майбутні президентські вибори в США і тим самим порушив президентську присягу.

Відео дня

Пізніше, за словами Шиффа, Трамп перешкоджав Палаті представників Конгресу США в проведенні розслідування по даній справі.

Тимчасовий голова Сенату Чак Гресслі привів до присяги голову Верховного суду Джона Робертса, який буде головувати на процесі в Сенаті у справі про імпічмент. Сам Робертс не володіє правом голосу. Рішення про імпічмент Трампа будуть приймати 100 сенаторів, які на процесі будуть виконувати роль присяжних.

Читайте такожУ США оприлюднили нові свідчення у справі імпічменту Трампа, отримані від соратника Джуліані

Розгляд конкретних звинувачень проти Дональда Трампа розпочнеться у вівторок, 21 січня. Демократи звинувачують президента у тому, що він домагався від України проведення розслідування відносно свого ймовірного суперника на майбутніх президентських виборах Джо Байдена і з метою чинення тиску на Київ призупинив військову допомогу Україні на суму 391 млн доларів.

Як повідомляв УНІАН, у грудні минулого року Палата представників Конгресу США проголосувала за імпічмент президенту Дональду Трампу.

Рішення Палати представників тепер повинен затвердити Сенат, де більшість у представників Республіканської партії. Очікується, що слухання в Сенаті почнуться в січні. Для прийняття рішення потрібно дві третини голосів сенаторів (не менше 67). Якщо в Сенаті не набереться необхідної кількості голосів, Дональд Трамп збереже свій пост. А в разі підтримки Сенатом імпічменту Трампа, главою держави стане нинішній віце-президент Майк Пенс.