Ілюстрація / REUTERS

Ліквідований Сполученими Штатами іранський генерал-майор Касем Селуймані – це хороший друг президента РФ Володимира Путіна.

Таку думку в інтерв’ю «Апострофу» висловив капітан першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табах.

Читайте такожДерждеп США попередив Іран про подальшу ізоляцію

Відео дня

«Сулеймані - це хороший друг, можна сказати, бойовий товариш Володимира Володимировича (Путіна, - ред.). Він був частим гостем у Росії. І саме Сулеймані умовив Путіна ввести війська в Сирію», – заявив Табах.

Коментуючи слова міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова про те, що США не мали права на «усунення офіційних осіб іншої держави-члена ООН, до того ж на території третьої суверенної держави без її відома», Табах нагадав Росії про захоплення Криму в умовах дії договору з Україною про визнання недоторканості її кордонів. При цьому США не має подібних договорів з Іраном чи з Іраком.

«Пан Лавров, напевно, не зовсім щиро це сказав. Тому що він розуміє, що Сулеймані - не офіційна особа, він персона нон-грата в цій країні. Це можна порівняти з тим, як російські війська з'явилися в Криму - без розпізнавальних знаків і не визнаючи себе частиною якоїсь армії, але озброєні й у мундирі - вони терористи. Вони не військові - вони терористи, їх можна було розстріляти навіть без суду і слідства. Те ж саме і з Сулеймані - він не представник якоїсь держави, навіть ворожої. Він - терорист. І він вчиняв терористичний акт у той момент. До того ж говорити представнику Росії "те, що сталося на території іншої суверенної держави"... ну, ви розумієте, для Росії смішно говорити таке. США не підписували жодного міжнародного або спільного договору з Іраном чи з Іраком, що ми будемо захищати їхні кордони та гарантуємо недоторканність їхніх кордонів. У нас такого договору з ними немає. А у Росії з Україною був. Тому тут вже пан Лавров якось зовсім не в собі», – зазначив Табах.