REUTERS

Автопортрет задумливого Ван Гога, який протягом десятків років занурював фахівців у сумніви, нарешті визнаний справжнім.

Читайте такожВлада Франції викупить знайдену на кухні картину за 24 мільйони євро

Як кажуть мистецтвознавці, саме цей автопортрет голландця відноситься до періоду, коли він страждав психозом, передає Бі-бі-сі. Музей Ван Гога в Амстердамі офіційно встановив, що портрет належить пензлю самого постімпресіоніста. Картина написана пізно влітку 1889 року в лікарні для душевнохворих у Сен-Ремі-де-Прованс.

Відео дня

Сумніви в авторстві портрета почали виникати в 1970 році. Національна галерея в Осло, яка володіє картиною, відправила її з Норвегії в Нідерланди на експертизу. При дослідженні використовувався рентген і залучалися знавці вангогівської техніки накладання мазків. Були проаналізовані листи Ван Гога до його брата Тео. 

У вересні 1889 року Вінсент пише Тео, що намагався малювати, коли був хворий. Він описує "серйозний напад психозу", що тривав півтора місяці, починаючи з липня; і хоча до кінця цього періоду він відчув, що знову може писати, почуття тривоги збереглося.

Норвезький музей придбав портрет у 1910 році у паризького колекціонера: це був перший з автопортретів Ван Гога, придбаний для публічної експозиції.

"Цей автопортрет викликав сумніви дуже довгий час", - сказав старший фахівець музею Ван Гога в Амстердамі Луї ван Тілборг. "У цій роботі начебто все вказувало на пензель Ван Гога, але в той же час деякі деталі відрізнялися від інших його картин. Нам потрібно було знайти цьому пояснення, і це було важко, але ми, схоже, розгадали загадку", - сказав Тілборг.

Це портрет людини, у якої явно душевне захворювання, стверджує Тілборг.

На перший погляд неспеціаліста, полотно виглядає як типовий твір Ван Гога. Але використання більш похмурих кольорів, ніж в інших його роботах того ж періоду, виглядає підозріло для знавців: сині і жовті відтінки приглушені, і в цілому деякі деталі виглядають недосконалими.

Куратор старих майстрів і сучасного мистецтва в музеї Осло Маі Брітт Гулен сказала, що галерея припускала будь-який результат експертизи, але все ж вони дуже раді, що картина виявилася справжньою.

За рік до створення цього портрета стався знаменитий інцидент: Ван Гог відрізав собі частину вуха після сварки з другом і колегою Полем Гогеном. З того дня для Ван Гога почався довгий період переїздів з однієї лікарні в іншу.

"Хоча Ван Гогу було страшно визнати, що його стан наскільки ж поганий, як у інших пацієнтів у притулку для душевнохворих, він, можливо, написав цей портрет, щоб знайти примирення з тим, що він бачив у дзеркалі: з людиною, з якою він не хотів бути, але все ж був", - говорить Ван Тілборг, який крім роботи в музеї також викладає історію мистецтв в Амстердамському університеті.

"Саме це робить цю картину настільки видатною і навіть терапевтичною. Це єдина робота, про яку точно відомо, що Ван Гог писав її в стані психозу".

Зараз картина експонується в амстердамському музеї; в Осло її повернуть у 2021 році, до відкриття нової будівлі національного музею.