Flickr/HERMAN DE KEYPERLING

США знову закликали Китай приєднатися до тристоронніх переговорів про ядерну зброю, в якій також буде брати участь Росія. При цьому, у Вашингтоні назвали секретність навколо нарощення арсеналу Пекіну «серйозною загрозою для стратегічної стабільності.

Ще минулого року президент США Дональд Трамп говорив, щоб обговорював нову угоду про обмеження ядерного озброєння з лідером Росії Володимиром Путіним. При цьому він висловлював сподівання, що нова угода буде стосуватися й Китай. Таким чином, нові це будуть домовленості між трьома головними ядерними державами світу. Однак, Китай досі відмовлявся брати участь в таких переговорах, - пише Reuters.

Читайте такожNational Interest: В 2020 році Третя світова війна могла б початися в 5 місцях

Відео дня

«Ми гадаємо, зважаючи на той факт, ядерний арсенал Китаю подвоїться за наступні 10 років, зараз саме час провести тристоронню дискусію», - сказав представник США з питань ядерного роззброєння Роберт Вуд в перший день конференції в Женеві, присвяченій ліквідації ядерних арсеналів.

За його словами, Вашингтон обговорив потенційні тристоронні переговори з Росією минулого тижня. При цьому нібито вдалося досягти «порозуміння» в необхідності наблизити їх.

«Ми не можемо дозволити собі чекати», - сказав Вуд.

На питання про те, чи приєднається Пекін, він відповів, що сподівається на допомогу Росії й інших країн в цьому.

Читайте такожThe Telegraph: Нерозсудлива Росія може почати Третю світову війну

«Сподіваємось, що з часом й завдяки впливу інших сторін окрім США, Китай сяде за стіл переговорів. Ми вважаємо, що це було б в інтересах глобальної безпеки», - пояснив американський дипломат.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав минулого тижня, що Росія візьме участь в потенційних тристоронніх переговорах. Але він додав, що не буде «змушувати Китай змінити» свою нинішню позицію. Пекін раніше стверджував, що його арсенал на «найнижчому рівні» потреб національної безпеки. І його не можна порівнювати з запасами зброї Росії й США.