Дональд Трамп / REUTERS

Сенат виправдав президента США Дональда Трампа у справі про імпічмент.

Президент визнаний невинним за обома пунктами звинувачення - як в зловживанні владою, так і в перешкоджанні роботі Конгресу, повідомляє CNN.

За звинувачення в першому пункті голосували 48 осіб - 47 представників Демократичної партії і республіканець Міт Ромні. За другим пунктом звинувачення підтримали 47 сенаторів. Для усунення Трампа від влади були необхідні 67 голосів.

Відео дня

Читайте такожРейтинг Трампа найвищий за весь час його президентства - опитування

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2019 року в США почалося розслідування щодо можливості імпічменту Трампа, після того, як співробітник спецслужб написав скаргу про тиск, який президент США, за його даними, чинив на президента України Володимира Зеленського з метою нашкодити своєму можливому супернику на виборах 2020 року демократу Джо Байдену.

19 грудня Палата представників оголосила імпічмент Трампу за двома представленими демократами статтями обвинувачення: у зловживанні владою і в перешкоджанні роботі Конгресу.

Звинувачення будуються на факті заморожування військової допомоги Україні влітку 2019 року і на свідченнях про те, що президент вимагав від Києва вести розслідування діяльності сина Байдена в Україні.

Звинувачення в перешкоджанні діяльності Конгресу пов'язано з тим, що Білий дім заборонив давати свідчення чиновникам і надавати документи, пов'язані з розслідуванням.

Республіканці і сам Трамп стверджують, що президент не порушив жодних законів.

Жоден президент США не був усунений від влади в результаті процедури імпічменту. Білл Клінтон (в 1998 році) і Ендрю Джонсон (в 1868-м), за імпічмент яких проголосувала палата представників, були виправдані Сенатом. Річард Ніксон в 1974 році добровільно пішов у відставку після початку процедури імпічменту.