Еммануель Макрон / REUTERS

Європейські країни "не можуть залишатися глядачами" у можливій гонці ядерних озброєнь

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, виступаючи в п'ятницю, 7 лютого, у Військовій академії (École de guerre) у Парижі з промовою про нову французьку ядерну доктрину, передає DW.

Макрон закликав держави континенту наполягати на "міжнародній програмі контролю над озброєннями".

Відео дня

За словами президента Франції, він буде переконувати європейських партнерів у необхідності створення основ для спільної міжнародної стратегії такого контролю та ініціює "стратегічний діалог" із проблеми ядерного залякування. Крім того, Макрон має намір запропонувати європейським партнерам участь у військових навчаннях французьких збройних сил, пов'язаних з відбиттям ядерної загрози.

Метою при цьому є "справжня стратегічна культура серед європейців", повідомив він. Разом із тим Париж не має наміру ділити з іншими країнами свій ядерний арсенал, пояснив далі Макрон.

Також глава французької держави зазначив, що європейські країни повинні брати участь у підписанні будь-якої угоди, спрямованої на обмеження розробки нового зброї середньої дальності.

"Всі європейці повинні усвідомити, що за відсутності правової бази вони можуть вже незабаром можуть зіткнутися на своїй власній території з новою гонкою звичайних видів озброєння і навіть ядерних озброєнь", - сказав Макрон.

Читайте такожBloomberg: Загроза ядерної війни зростає разом з вірогідністю поширення арсеналів

При цьому укладені раніше угоди про стримування зростання ядерних арсеналів все більше піддаються загрозі, нагадав він, вказавши, зокрема, на вихід США, а потім РФ з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Макрон підкреслив, що безпека європейців у довгостроковій перспективі залежить від міцного альянсу зі Сполученими Штатами, які є ключовим партнером НАТО. "Але наша безпека також неминуче залежить від більшої здатності до автономних дій європейців", - додав він.

Франція вже скоротила кількість своїх ядерних боєголовок, їх число в даний час складає менш як 300 одиниць, що дає Парижу право "вимагати від інших ядерних держав конкретних кроків до глобального роззброєння", впевнений Макрон. Ці кроки, за його словами, повинні бути поступовими, такими, що заслуговують довіри і перевіреними".

Французький лідер також наголосив, що вихід Великої Британії з ЄС нічого не змінить в питанні ядерної співпраці з Лондоном. Після Brexit Франція залишилася єдиною ядерною державою ЄС, нагадав він.