Фото: УНІАН

Кадрові зміни, які провів президент України Володимир Зеленський, відчутні навіть в політичній сфері США. Однак, вони, швидше за все, продиктовані саме внутрішніми протистояннями.

Про це пише Washington Post, нагадуючи, що Зеленський у вівторок звільнив голову своєї адміністрації в ході кадрових змін, які зачепили людей з українського боку подій, що спричинили початок процесу імпічменту Дональда Трампа.

«Перестановки в Києві стали свіжим доказом того, як сильно переплелися українська й американська політики», - йдеться в статті.

Відео дня

Новий голова Офісу президента України Андрій Єрмак минулого літа вів переговори з особистим адвокатом американського лідера Рудольфом Джуліані. І це відбувалося якраз тоді, коли Джуліані й американські дипломати тиснули на Україну, вимагаючи почати розслідування, яке принесло б політичну користь Трампу. Єрмак на той час був головним радником українського президента з закордонних справ. Він хотів зберегти хороші зв’язки з адміністрацією Трампа.

Читайте такожWashington Post: Чиновник з України заперечив ключове свідчення у імпічменті Трампа

Чоловік, його він замінив на посаді в Києві, - це Андрій Богдан. Видання пише, що він був юристом мільярдера Ігоря Коломойського. І Джуліані був проти його призначення в адміністрації Зеленського. Адвокат Трампа певний час вів протистояння проти українського мільярдера, але потім зробив різкий розворот, почавши працювати з людьми, яких пов’язують з Коломойським. Зокрема, Джуліані зустрічався з ними під час пошуків в Україні доказів, які можна було б використати проти політичних ворогів Трампа. Однак, Washington Post підкреслює, що кадрові зміни в Києві більше пов’язані з внутрішніми українськими справами.

Видання нагадує, що ім’я Єрмака часто фігурувало з розслідуванні Палати представників у справі про імпічмент. У розмовах й переписках з ним Джуліані й американські дипломати вимагали, щоб Київ оголосив про початок розслідувань, зокрема проти колишнього віце-президента Джозефа Байдена і його сім’ї. При цьому, вони заблокували зустріч президентів у Білому домі й американську військову допомогу для української армії.

Читайте такожWashington Post: Трампа виправдали, але скандалу навколо України ще не кінець

Єрмак пізніше спробував пом’якшити відносини в розпал слухань у справі про імпічмент. Посол США в ЄС Гордон Сондленд у своїх свідченнях сказав, що він говорив Єрмаку про те, що військова допомога «вірогідно» пов’язана з оголошенням про початок українських розслідувань. Це ключове звинувачення, яке демократи висунули проти президента США. Але Єрмак сказав журналістам, що не пам’ятає такої розмови. Цей його коментар посилив захист Трампа.

«Єрмак намагається виставити себе як того, хто може вести переговори з американцями», - сказав Washington Post редактор журналу Ukraine World Володимир Єрмоленко, додавши, що ця позиція може допомогти Єрмаку на новій посаді. Хоча Зеленський підвищив його з внутрішньополітичних причин.

В понеділок Генеральний прокурор США Вільям Барр сказав, що Департамент юстиції розгляне й обережно перевірить інформацію, яку Джуліані «накопав» в Україні.