REUTERS

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель оголосив про скликання наступного тижня надзвичайного засідання міністрів закордонних справ країн ЄС у зв'язку з останніми подіями в сирійському Ідлібі.

Про це повідомляє Anadolu.

«Зіткнення в Ідлібі створюють серйозну загрозу міжнародному миру та безпеці й стають причиною невимовних страждань», - заявив дипломат.

Відео дня

Він підкреслив, що ЄС має докласти всіх необхідних зусиль для того, щоб зупинити гуманітарну кризу на північному заході Сирії.

За словами Борреля, він перебуває в контакті з усіма зацікавленими сторонами, закликаючи їх до відновлення режиму припинення вогню та прояву стриманості.

Верховний представник ЄС підкреслив також, що сирійську кризу може бути вирішено виключно політичним шляхом, додавши, що Брюссель готовий докласти для цього всіх необхідних зусиль.

Читайте такожТуреччина заявила про наступ на сирійську армію

Крім того, дипломат закликав до збору коштів для допомоги мирному населенню регіону.

«Євросоюз має докласти всіх необхідних зусиль для того, щоб зупинити гуманітарну кризу на північному заході Сирії», - підсумував глава європейської дипломатії.

Як повідомляв УНІАН, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар оголосив 1 березня про проведення операції "Весняний щит" на північному заході Сирії.

Операцію розпочато у відповідь на авіаудар по позиціях турецьких військових, що стався 27 лютого.

27 лютого внаслідок удару по Ідлібу загинули 33 турецьких військових, 36 зазнали поранень. Губернатор турецької провінції Хатай, що межує із кордоном Сирії, Рахмі Доган сказав, що авіаудар завдали «війська сирійського режиму».

У міністерстві оборони РФ заявили, що турецькі військовослужбовці «перебували в бойових порядках терористичних формувань» і відкинули свою причетність до удару. У міністерстві оборони Туреччини відповіли, що росіяни перед атакою знали про розташування турецьких військових в Ідлібі й що в цьому районі не було збройних угруповань сирійської опозиції.

Очільник міноборони Туреччини додав, що з початку операції знищено один безпілотник, вісім вертольотів, 103 танка, 72 артилерійські установки гаубиці, три системи протиповітряної оборони, нейтралізовано 2212 військовослужбовців сирійського режиму.