REUTERS

Росія найняла у Лондоні мережу британських політиків і консультантів для просування своїх злочинних інтересів і «переслідування» ворогів глави Кремля Володимира Путіна.

Про це йдеться у звіті британських депутатів, публікацію якого заблокував прем’єр Борис Джонсон, передає The Guardian.

У доказах, представлених парламентському комітету з розвідки й безпеки, активіст і фінансист Білл Браудер заявив, що Москва змогла «проникнути» у їхнє суспільство, використовуючи добре оплачуваних британських посередників.

Відео дня

Читайте також"Він може про них і не знати": російський політолог висловився щодо двійників Путіна

Деякі, за словами Браудера, були добре поінформовані про мету роботи. Інші ж не знали, що працюють на інтереси росіян.

До числа ймовірних посередників ввійшли політики як Лейбористської, так і Консервативної партій, колишні працівники розвідки та дипломати, а також провідні піар-компанії.

На думку Браудера, московський режим використовує цих фахівців для маскування своїх «заплутаних» державних і кримінальних інтересів. Їх використовують для переслідувань критиків Путіна, «посилення російської пропаганди й дезінформації» і для приховання масштабних операцій з відмивання коштів.

У коментарі виданню Браудер підтвердив існування такої мережі, додавши, що у посольстві Росії під дипломатичним прикриттям працюють, зокрема, співробітники російських спецслужб.

«Є російські олігархи, які впливають на безпеку країни. Проте найбільш приголомшливим є те, що російський уряд дотично наймає британських громадян для розвідок», – сказав він.

Парламентар стверджує, що Росія й організована злочинність фактично злилися: «Гроші, вкрадені з бюджету і приватних компаній, йдуть на збагачення високопосадовців, зокрема Путіна, і на фінансування «темних» операцій та спеціальних проектів», – зауважив співрозмовник.

Водночас Кремль видав кілька ордерів на арешт Браудера через Інтерпол, кажучи, що він – злочинець. РФ заочно засудила британця за несплату податків й умисне банкрутство. Усі звинувачення Браудер відкидає, називаючи це «кровною помстою корумпованих чиновників».