Меннінг у 2015 році змінила стать / bykvu.com

Інформаторку WikiLeaks Челсі Меннінг, яка перебувала під вартою за відмову давати показання у справі організації і її засновника Джуліана Ассанжа, звільнили з-під варти.

Читайте такожСША подали офіційний запит на екстрадицію АссанжаПро це повідомляє The New York Times з посиланням на судову постанову.

Окружний суд східного округу штату Вірджинія прийшов до висновку, що необхідності в показаннях Меннінг більше немає. При цьому суд не скасував штраф у розмірі 256 тисяч доларів за відмову від дачі показань.

Відео дня

Напередодні адвокати Меннінг повідомили, що вона спробувала вчинити самогубство в слідчому ізоляторі, після чого її госпіталізували.

Відомо, що у квітні 2010 року Бредлі Меннінг, який пізніше змінив стать, передав тисячі секретних документів про бойові дії в Іраку та Афганістані проекту WikiLeaks. Меннінг служив в Іраку і мав доступ до цих даних. Через місяць його заарештували, а у 2013-му засудили до 35 років позбавлення волі за державну зраду. На наступний день після оголошення вироку Меннінг заявив, що завжди вважав себе жінкою.

У 2015 році суд дозволив Меннінг пройти курс гормональної терапії по зміні статі, незабаром визнавши жінкою. У травні 2017-го Меннінг вийшла на свободу за указом президента США Барака Обами, який він підписав перед тим, як залишив пост. 

У березні 2019-го Меннінг взяли під варту за відмову від дачі показань у справі WikiLeaks. У травні вона вийшла на волю, але вже через тиждень Меннінг знову заарештували.

Раніше УНІАН повідомляв, що засновнику WikiLeaks обіцяли помилування в США за заперечення втручання Росії у вибори.