REUTERS

Чиновник МЗС Китаю повторив теорію змови про те, що нібито армія США умисне привезла новий небезпечний коронавірус на китайську територію. І насправді збудник захворювань не походить з міста Ухань, як всі вважають.

Як пише CNN, в повідомленні на своїй сторінці в Twitter прес-секретар міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзян поширив відео, на якому директор Центру з контролю й профілактики захворювань США Роберт Редфілд звертається до фахового комітету в Конгресі 11 березня. В ролику Редфілд каже, що деякі смерті від грипу на американській території пізніше виявилися такими, що спричинені COVID-19.

Читайте такожForeign Policy: Страх перед коронавірусом виправданий, але перебільшений

Відео дня

Американський чиновник не сказав, коли ці люди померли чи хоча б в який період. Але Чжао Ліцзян вказав на ці його слова як на доказ теорії змови, згідно з якою коронавірус вперше з’явився зовсім не в китайській провінції Хубей. Чиновник МЗС Китаю не додав жодних інших доказів своєму твердженню.

«Центр контролю й профілактики захворювань зловили на гарячому. Коли в США з’явився нульовий пацієнт? Скільки людей інфіковано? В яких лікарнях? Може армія США привезла епідемію в Ухань. Будьте прозорими! Опублікуйте свої дані! США заборгували нам пояснення», - написав чиновник китайського дипломатичного відомства.

Читайте такожУ Китаї обвалилася будівля "карантинного" готелю з десятками людей усередині

CNN нагадує, що сотні атлетів армії США були в Ухані в жовтні 2019 року, де брали участь у Всесвітніх іграх військовослужбовців. Відео з Редфілдом поширили також інші державні ЗМІ Китаю включно з національним телеканалом CCTV і популярним таблоїдом Global Times. Сьогодні ж колега Чжао з прес-служби МЗС Китаю Ген Шуан теж заявив, що існують «різні варіанти» походження вірусу в міжнародній спільності.