REUTERS

У США помітили різкий стрибок у кількості випадків отруєння засобами для чищення і дезінфекції за минулий місяць. Це пов'язано з тим, що пандемія коронавірусу штовхає людей безладно і небезпечно дезінфікувати все і якомога частіше.

Як пише Bloomberg, дзвінків у спеціальні центри з контролю отруєнь на рівні штату і місцевому рівні збільшилися на 20%. І ці випадки були пов'язані із засобами для прибирання і дезінфекції. Всього в першому кварталі американські чиновники зафіксували 45550 випадків отруєння. Про це свідчать дані Центру контролю й профілактики захворювань США. Серед скарг утруднення дихання через вдихання хімічних речовин, а також нудота і запаморочення після їх орального прийому.

Читайте такожBusiness Insider: Трамп радить приймати ліки від COVID-19, які можуть вбити

Відео дня

"Кількість дзвінків у центри отруєнь різко зросла з початку березня 2020 року через дію засобів для чищення і дезінфекторів", - йдеться у щотижневому звіті Центру контролю і профілактики захворювань США щодо смертності. Зростання таких випадків простежується у всіх вікових групах. Але діти до 5 років включно страждають непропорційно частіше.

В звіті центру описується випадок жінки, яка поскаржилася на запаморочення і утруднення дихання після того, як заповнила раковину у ванній 10%-м розчином відбілювача, оцту і гарячої води. Шкідливі пари суміші призвели до отруєння жінки. Швидка допомога відвезла її у відділення невідкладної допомоги, де їй дали бронхолітики і кисень. Через кілька годин її самопочуття покращилося.

В іншому випадку дитина дошкільного віку проковтнула невідому кількість засобу для дезінфекції на основі етанолу. Після цього у неї з'явилося запаморочення. Вона впала і вдарилася головою. Вже в машині швидкої її знудило. Кількість спирту в крові втричі перевищував допустиме значення для водіїв. Щоб одужати від такого отруєння, довелося провести два дні в лікарні.

Читайте такожPolitico: Пандемія коронавірусу в США наближається до "ідеального шторму"

В Центрі контролю й профілактики захворювань США радять "читати й виконувати інструкції на етикетках засобів і використовували лише воду кімнатної температури для розведення побутової хімії". Крім того, потрібно уникати змішування різних хімічних продуктів, одягати засоби для захисту шкіри й очей, а також провітрювати приміщення. Крім того, потрібно зберігати такі засоби в місцях, недоступних для дітей.