Беслан / samlib.ru

Облога школи, що тривала 3 дні, почалася 1 вересня 2004 року, масова загибель людей в школі №1 міста Беслана, стала одним з найкривавіших терактів в історії Росії, пише служба новин "Голосу Америки".

Теракт почався в перший день навчального року. Близько 30 чеченців і інгушів, захопили школу, убивши кілька її співробітників, після чого захопили в заручники понад 1100 осіб, у тому числі 800 дітей. Протягом 52 годин, поки тривало протистояння, більшість заручників знаходилося в спортзалі школи, в спеці і задусі, без їжі і води.

На третій день деякі із заручників були звільнені, а тіла деяких з тих, хто був убитий в перший день, – дозволено забрати. Однак несподівано сталося кілька потужних вибухів, після чого почалася пожежа, що охопила спортзал і призвела до обвалення даху. У відповідь російський спецназ, підтримуваний танками, взяв штурмом будівлю і вступив у бій з терористами, що утримували заручників. В результаті штурму загинуло понад 340 заручників, у тому числі 186 дітей. Сотні людей отримали поранення, багато зникли без вісти.

Відео дня

Група, яка здійснила напад на школу, що знаходилася під контролем чеченського сепаратистського лідера Шаміля Басаєва, який був убитий в 2006 році. Басаєв співпрацював з бойовиками-джихадистами – такими, як Ібн аль-Хаттаб, громадянин Саудівської Аравії, тісно пов'язаний з "Аль-Кайдою".