Фото УНІАН

До такого висновку дійшли експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), передає BBC Україна.

Дослідження проводили у 12 країнах. Участь у ньому взяли 10 тисяч людей.

Згідно з отриманими результатами, 64% опитаних переконані, що антибіотики допомагають вилікувати застуду та грип.

Відео дня

Приблизно третина респондентів вважають, що можна припинити вживати антибіотики при перших ознаках поліпшення стану, тобто ще до закінчення курсу прийому ліків.

Читайте такожНауковці придумали технологію, яка може замінити антибіотики

А чверть опитаних готова вживати антибіотики, які порадили їм друзі або близькі, якщо у тих були схожі симптоми захворювання.

На думку експертів ВООЗ, населення недостатньо інформоване про зростаючу стійкість бактерій до антибіотиків.

"Хоча люди визнають існування проблеми, вони не повністю розуміють її причини, і що вони можуть у зв'язку з цим зробити", - йдеться у дослідженні.

Антибіотики здатні вбивати мікроби і бактерії, але вони не мають впливу на віруси. ВООЗ нагадує, що неправильне використання протимікробних препаратів прискорює появу стійких штамів - це призводить до того, що боротися з інфекціями стає дедалі важче.

Читайте такожВчені з США розробили "проривний" антибіотик

У жовтні з'явилися результати іншого дослідження, згідно з яким щороку більше 6 тисяч людей у США вмирають через зниження ефективності антибіотиків.

У рамках того дослідження група вчених з різних американських інститутів дійшла висновку висновку, що до половини відомих бактерій, які викликають постопераційні інфекції, демонструють стійкість до дії застосовуваних у США антибіотиків.