держдума / REUTERS

Як передає BBC, авторами поправок до федерального закону "Про Конституційний суд РФ" виступили представники всіх думських фракцій на чолі з головою комітету з конституційного законодавства і держбудівництва Володимиром Плігіним.

Автори ініціативи вважають, що поправки, що вносяться, у майбутньому "забезпечать правовий суверенітет" Росії і допоможуть "протистояти тенденційним рішенням", що вимагають великих компенсацій з бюджету.

У середині липня Конституційний суд постановив, що Росія може не виконувати рішення Європейського суду з прав людини, якщо при цьому порушуються основоположні конституційні норми.

Відео дня

Читайте такожЗахист "засудженого" в окупованому Криму активіста Майдану Костенка подав позов до ЄСПЛ

У червні понад 90 депутатів Держдуми звернулися в КС за роз'ясненнями про те, як повинні застосовуватися у Росії рішення Європейського суду з прав людини.

Місяцем раніше в Міністерстві юстиції Росії заявили, що вважають передчасним виконання рішення ЄСПЛ про зобов'язання виплатити Росії 1,86 мільярда доларів колишнім акціонерам ЮКОСа.

Читайте такожПольща готова подати позов проти Росії до ЄСПЛ через розслідування катастрофи літака Качинського

У лютому 1996 року Росія підписала Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод, а також ряд протоколів до неї. Ратифікувавши ці угоди, Росія визнала юрисдикцію ЄСПЛ і зобов'язалася виконувати його рішення.