REUTERS

Про це в інтерв'ю 112.ua розповів координатор порталу Bellingcat Ерік Толер.

За його словами, Bellingcat визначила командирів, які були на чолі російського підрозділу, керуючого "Буком", але не може з упевненістю говорити про вину всіх 20 військових. Зараз йде робота зі скорочення списку.

Читайте такожУ Bellingcat розповіли, як дізналися імена причетних до катастрофи MH17 російських військових

Відео дня

"Наші дослідження ідентифікували солдатів з 53-ї бригади, які, можливо, є винуватцями трагедії MH17, але ми не говоримо виразно про вину цих людей. Ми визначили командирів бригади, які були на чолі підрозділу, керуючого "Буком". Тим самим, який був сфотографований в Україні 17 липня, в якому не вистачало однієї ракети і який повернувся в Росію на наступний ранок. Ми не можемо з упевненістю сказати про вину конкретного російського військовослужбовця у складі екіпажу, який увійшов у Сніжне 17 липня 2014 року, але ми витратили більше року, щоб визначити, хто в бригаді таким може бути, а хто не може", - говорить Толер.

Він зазначає, що крім потенційних винних Bellingcat також визначила бійців, які не могли на той час бути в районі Сніжного, звідки, як передбачається, був нанесений удар по літаку.

Читайте такожКатастрофа MH17 над Донбасом: Нідерланди "серйозно вивчать" інформацію про причетність військових РФ

"Це ті, хто був у цей час в інших місцях, на підготовці. Частина доповіді перераховує осіб, які були в конвої, який супроводжував "Бук" до українського кордону. Ми сподіваємося, це допоможе голландським слідчим у їх розслідуванні кримінальної справи, допоможе допитати російських солдатів і посадових осіб. Тільки наших доказів не достатньо, щоб відправити кого-то за грати. Але ми ніколи не ставили собі за мету, щоб робити зп слідчих. Наша мета в тому, щоб допомогти в ідентифікації людей, які, можливо, були винні, а також тих, які не могли бути винними. Для того, щоб звузити пошуковий лист, який зараз дуже великий", - заявив Толер.

Раніше УНІАН повідомляв, що експертно-журналістська група Bellingcat, яка займається розслідуваннями військової тематики за відкритими джерелами, звузила список причетних до катастрофи рейсу MH17 на території України в липні 2014 року до 20 російських військових.

Нагадаємо, слідство, проведене Радою безпеки Нідерландів, прийло до висновків, що рейс МН17 був збитий в повітрі над східною Україною ракетою "Бук".

Літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, розбився 17 липня 2014 року в Донецькій області.

Загинули 298 осіб, які були на борту. Більшість загиблих (196 осіб) – громадяни Нідерландів.