освенцим / Wikimedia

Вживання таких виразів несло б за собою покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, повідомляє Радіо Польща.

Також Міністерство юстиції має намір внести в Конституцію Польщі запис про те, що «добре ім'я Польщі і польського народу знаходиться під захистом закону. «Досить робити з Польщі винуватців Голокосту», - заявив на прес-конференції 15 лютого віце-міністр юстиції Патрік Який.

Він додав, що обов'язком держави є турбота про імідж Польщі за кордоном.

Відео дня

Читайте такожОпубліковано зняте з безпілотника відео Освенціма

Згідно проекту Міністерства юстиції, 5 років в'язниці загрожують за «публічне і таке, що суперечить фактам приписування Польщі або польському народу участі, організації або співучасті в злочинах Третього Рейху».

У такому разі слідство могло б порушувати слідчі з польського Інституту національної пам'яті, а вирок підлягав би розголосу. Проект Міністерства юстиції мав би вплив також на цивільне право. Позови «на захист доброго імені Польщі» зміг би подавати Інститут національної пам'яті та неурядові організації.

Читайте такожМЗС РФ обурене заявою Схетини, що "Освенцім" звільняли українці

За словами заступника міністра Якого, таким чином можна буде «вимагати компенсації за використання таких виразів за кордоном. «Джерелом закону, який захищав би добре ім'я Польщі і польського народу, був б новий запис в Конституції», - додав він.

Відзначається, що 2013 року партія «Право і Справедливість» представила в Сеймі законопроект, згідно з яким вживання виразу «польський концтабір» вважалося б злочином. Коаліційний уряд були проти, стверджуючи, що в такому випадку підкарними виявилися б вирвані з контексту висловлювання журналістів, вчених або політиків.