REUTERS

Про це повідомила The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела в США і НАТО, передає РБК.

Спочатку передбачалося, як пише видання, що американська сторона надасть два батальйони — близько 2 тис. солдатів, а Німеччина і Великобританія — ще по одному. Однак після зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Брюсселі наприкінці минулого тижня співрозмовники газети заявили, що з американської сторони буде спрямований тільки один батальйон, а четвертий батальйон повинен бути перекинутий європейськими країнами.

Читайте такожГлава Пентагону розповів про наміри НАТО розмістити 4 батальйони біля східних кордонів

Відео дня

Небажання США направити більше військових в Європу пов'язано з невдоволенням політикою європейських країн, які не хочуть витрачати більше на власну оборону, підкреслює WSJ. Зокрема, з подібною критикою виступали як нинішній президент Барак Обама, який назвав європейські країни «безбілетниками» в питанні витрат на оборону, так і ймовірний кандидат на посаду президента США Дональд Трамп, який заявляв, що «багато країн [Європи] не платять свою справедливу частку».

Тепер, відзначає видання в іншій статті, питання в тому, хто заповнить утворену порожнечу». «Існує проблема. Зараз бажаючих в Європі немає», — пише WSJ.

За словами джерел газети, американська сторона «намагається підштовхнути Норвегію і Данію об'єднатися і сформувати зведений батальйон, який буде направлений в Естонію чи іншу державу». Однак обидві ці країни ухиляються від цього, посилаючись, зокрема, на відсутність потрібного числа солдатів.

Читайте такожТрамп допускає розпад НАТО

Як повідомляв УНІАН, Організація Північноатлантичного договору (НАТО) планує розмістити чотири батальйони чисельністю 4 тис. осіб на східних кордонах Альянсу в Європі. Сполучені Штати, швидше за все, забезпечать два батальйони, тоді як Німеччина і Великобританія - по одному батальйону.