REUTERS

За даними поліції, в марші в Барселоні взяли участь 540 тисяч осіб. Менш масштабні акції на підтримку незалежності пройшли також ще в чотирьох містах Каталонії, пише Бі-Бі-Сі.

Глава провінції Карлес Пучдемонт закликав співгромадян підтримати вимоги про перетворення Каталонії в незалежну державу.

Читайте такожВлада Каталонії виключає проголошення незалежності в односторонньому порядку

Відео дня
REUTERS

Іспанія послідовно противиться будь-яким спробам провести референдум з питання про відокремлення Каталонії.

Читайте такожПарламент Іспанії вдруге не зміг затвердити прем'єра, наблизивши треті вибори за рік

Останнім часом виникли розбіжності між основною політичною фракцією сепаратистів в парламенті Каталонії і її радикальними союзниками з лівої партії "Кандидати народної єдності".

REUTERS

Карлесу Пучдемонту, який зайняв свій пост в січні цього року, потрібно пройти процедуру винесення вотуму довіри парламентом 28 вересня.

Він виступає за переговори з урядом Іспанії з питання про незалежність Каталонії, але не раз натякав, що Каталонія може оголосити про свою незалежність в односторонньому порядку.

Читайте такожКонституційний суд Іспанії анулював резолюцію про незалежність Каталонії

REUTERS

Коли в листопаді 2014 року каталонські націоналісти провели в провінції неофіційний референдум, на підтримку незалежності висловилися 80% виборців.

У неділю відзначалася "Діада" - день пам'яті подій 1714 року, коли Барселона впала в ході Війни за іспанську спадщину.

Читайте такожГлава уряду Каталонії: Brexit підсилює аргументи щодо відокремлення від Іспанії

REUTERS

Основні політичні партії Іспанії, що не в змозі сформувати новий уряд після двох парламентських виборів з грудня минулого року, не проявляють симпатій до вимог каталонців.

У Каталонії проживає 7,5 мільйонів людей, що складає 16% населення Іспанії; частка провінції у ВВП країни становить майже 19%.