REUTERS

Високопоставлені чиновники в Пентагоні заявили, що США ведуть розслідування того, чи була як-небудь причетна Росія до хімічної атаки ВПС Сирії проти мирних жителів в Ідлібі.

Про це повідомляє Associated Press.

За словами чиновників відомства, Росія не змогла проконтролювати дії сирійського уряду, що призвело до того, що режим президента Башара Асада застосував хімічну зброю.

Відео дня

Згідно з інформацією неназваних чиновників міноборони США, безпілотник, що належить або Росії, або Сирії, пролітав над місцем хімічної атаки 4 квітня, після події.

При цьому безпілотник повернувся ще раз на місце, вже коли мирні жителі йшли від місця події в найближчу лікарню для отримання допомоги.

Чиновники відзначили, що незабаром після цього по лікарні було завдано авіаудару. На їхню думку, такі дії могли бути спрямовані на те, щоб приховати докази хіматаки.

Читайте такожРосійський "Адмирал Григорович" з крилатими ракетами наближається до берегів Сирії - ЗМІ

Влада Сирії заперечує свою причетність до хіматаки. Міноборони Росії заявляло, що сирійська авіація завдала удару по складу терористів в Ідлібі, а на його території знаходилися цехи з виробництва отруйних речовин.

Як повідомляв УНІАН, США завдали ракетного удару по авіабазі в Сирії у відповідь на можливу атаку з використанням хімічної зброї на місто, яке утримують повстанці.

Пентагон заявив, що 59 крилатих ракет «Томагавк» були випущені о 4.40 по сирійському часу з есмінців в східній частині Середземного моря.

Президент США Дональд Трамп пояснив, що діяв в «життєво важливих інтересах національної безпеки Америки», щоб запобігти використанню хімічної зброї. За його словами, база, з якої завдали удар, була точкою старту для хімічної атаки. Як повідомило Reuters з посиланням на сирійське державне інформаційне агентство SANA, в результаті ракетного удару США загинули дев'ять цивільних осіб, в тому числі четверо дітей. За даними Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, в результаті хімічної атаки в місті Хан-Шейхун 4 квітня загинули 72 людини.