Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп застеріг Північну Корею, що світ не потерпить її «ядерного шантажу», і пообіцяв влаштувати всесвітню кампанію «максимального тиску» на Пхеньян, зокрема з боку Китаю.

Як сказав він у телевізійному виступі після повернення попереднього дня, 14 листопада, з 12-денних відвідин низки країн Азії, світ не дозволить диктатурі у Пхеньяні тримати світ заручником свого ядерного шантажу, передає Радіо Свобода.

Читайте такожКонгресмени США ініціювали процедуру імпічменту Трампу

Відео дня

За його словами, лідер Китаю Сі Цзіньпін пообіцяв використати економічний вплив Пекіна на Пхеньян, щоб домогтися ядерного роззброєння Північної Кореї.

Як сказав Трамп, Сі визнає, що Північна Корея становить загрозу і для Китаю.

Крім того, додав він, США і Китай дійшли згоди, що домовленість із Північною Кореєю за принципом «замороження в обмін на замороження» неприйнятна. Трамп мав на увазі пропозицію, яку раніше підтримали Китай, а також Росія – за нею Північна Корея мала б заморозити на нинішньому рівні (але не ліквідувати) свою ядерну програму в обмін на зупинення спільних регулярних військових навчань Південної Кореї і США.

Як заявив Трамп, час для Пхеньяна збігає, і Вашингтон уже давав чітко знати, що не виключає ніякого варіанту відповіді на дії Північної Кореї.

У перебігу візиту до Азії Трамп відвідав Японію, Китай, Південну Корею, В’єтнам і Філіппіни. Ядерно-ракетна криза навколо Північної Кореї була однією з головних тем усіх зустрічей, як також тема міжнародної торгівлі.