Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп звернувся до Міністерства оборони з проханням надати план «грандіозного» параду у Вашингтоні в 2018 році, щоб відсвяткувати «військову міць країни". Про це повідомляє Associated Press з посиланням на прес-секретаря Білого дому Сару Сандерс.

За даними Washington Post, президент США 18 січня передав своє прохання на зустрічі з вищими генералами Пентагону, на якій були присутні міністр оборони США Джим Меттіс і керівник об'єднаних штабів генерала Джозеф Данфорд, пише РБК.

Читайте такожСША підозрюють РФ у розробці ядерних підводних торпед

Відео дня

За словами Сандерс, Трамп хоче, щоб Пентагон «розглянув можливість проведення свята», який дозволить американцям «проявити вдячність військовим». Представник Пентагону Чарлі Саммерс також заявив, що чиновники Міноборони США повідомлені про запит Трампа і «розглядають варіанти» проведення параду.

Associated Press відзначає, що «прояви військової могутності» в ході військових парадів не властиві американським військовослужбовцям, «на відміну від таких країн, як Китай і КНДР». «Американські військові зазвичай беруть участь у параді 4 липня, щоб вшанувати пам'ять ветеранів війни, але зазвичай в них не входить демонстрація військової техніки», - зазначає агентство.

«Накази були такі: я хочу парад як у Франції, - сказав один джерел Washington Post у військовому відомстві, - Питання опрацьовується на вищих рівнях Пентагону». Джерело газети в Білому домі охарактеризував підготовку до параду як «мозковий штурм», додавши, що поки що жодних конкретних рішень немає.

У минулому році Трамп відвідав святкові заходи в Парижі в День взяття Бастилії як гість президента Франції Емманюель Макрона. Трамп в тому числі спостерігав за парадом на Єлисейських полях. На борту спецлітака по дорозі додому Трамп в бесіді з радниками розповів, що був вражений.