Швеція планує протягом перших сімох місяців 2010 року створити агентство з експорту озброєнь і військової техніки, повідомляє Лента.ру з посиланням на Defense News. На першому етапі створення агентства, яке почне працювати з 1 серпня, був призначений представник Міністерства оборони Швеції Ульф Хамастрем (Ulf Hamastrom). Він візьметься за збір даних і підготовчі роботи для створення нового експортного відомства.

Агентство з експорту озброєнь Швеції повністю відповідатиме за експорт шведської зброї, техніки, військових технологій і напрацювань, а також за продаж надлишкового армійського майна. Наразі експортом зброї і техніки в Швеції займаються кілька компаній. Об`єднання їх функцій в рамках одного агентства дозволить Швеції скоротити витрати на 400 мільйонів доларів.

Як очікується, в рамках створення експортного відомства буде реорганізована і робота шведського агентства з матеріального забезпечення армії FMV. За попередніми даними, це відбудеться до 2012 року. Подробиці реорганізації агентства поки не відомі.

Відео дня

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (SIPRI), за підсумками 2004-2007 року Швеція займала сьоме місце в світі за обсягом експорту озброєнь. За цей період країна продала за рубіж озброєння і військову техніку на суму майже вісім мільярдів доларів. За підсумками 2007 року цей показник склав 1,9 мільярда доларів. У 2008-му - знизився до 1,41 мільярдів доларів.

До експортної військової продукції Швеції належать протиартилерійські радари ARTHUR і багатоцільові винищувачі JAS-39 Gripen. Крім того, Швеція експортує сонари і радарні системи для кораблів і підводних човнів та системи дальнього виявлення радіолокації і управління. Їх випускає шведський концерн Saab.