Туреччина і Болгарія домовилися про сполучення газопровідних систем обох країн.

4 жовтня в Софії, на спільній з прем`єром Туреччини Реджепом Ердоганом прес-конференції, прем`єр Болгарії Бойко Борисов заявив, що між Туреччиною і Болгарією буде прокладене з`єднання, яке стане частиною майбутнього газопроводу Набукко.

За словами болгарського прем`єра, це є одним з важливих кроків болгарського уряду до диверсифікації енергопостачань. У свою чергу, Ердоган заявив, що Анкара готова збудувати нитку газогону в Болгарію і постачати їй газ так само, "як сьогодні постачає Греції", передає Болгарське національне радіо.

Відео дня

За повідомленням ІА REGNUM, практично повністю залежна від російського газу Болгарія доручила британській Melrose Resources видобуток газу з двох своїх родовищ, а також з минулого року Софія веде переговори про купівлю азербайджанського газу. Передбачається, що газ постачатиметься через Чорне море кораблями в скрапленому вигляді. Це є одним з головних питань на переговорах з прем`єр-міністром Грузії Ніколозом Гілаурі, який у понеділок, 4 жовтня з офіційним візитом прибув до Болгарії.

У рамках цієї домовленості Софія могла б приєднатися до планів консорціуму AGRI (Грузія, Азербайджан, Румунія, Угорщина), який планує транспортувати азербайджанський газ до Європи, а також є учасником проекту Набукко - магістрального газопроводу довжиною 3,3 тис. км з Центральної Азії через Туреччину до країн Євросоюзу. Його проектна потужність - 26-32 млрд куб. м газу за рік, планований час запуску - кінець 2014 р.

Учасниками проекту Nabucco в рівних частках є Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), S.N.T.G.N. Transgaz S.A. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), OMV Gas GMBH (Австрія), RWE (Німеччина).