Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель (Angela Merkel) висловила розчарування щодо результату судового процесу над Михайлом Ходорковським і зависокого покарання колишньому голові російського нафтового концерну ЮКОС, передає Deutsche Welle.

"Створюється враження, що в цій справі певну роль відігравали політичні мотиви. Це суперечить постійно декларованому Росією наміру будувати правову систему", - зазначено в заяві Меркель, поширеній федеральним урядом.

Раніше заступник офіційного представника уряду ФРН Крістоф Штегманс (Christoph Steegmans) висловив серйозне занепокоєння з приводу вироку Ходорковському, зазначивши, що "судовий процес і міра покарання викликають серйозні питання щодо дотримання правових принципів і є кроком назад на проголошеному президентом Росії Дмитром Медведєвим шляху модернізації країни", повідомляє агентство dpa. Штегманс попередив, що федеральний уряд уважно стежитиме за подальшим ходом справи.

Відео дня

Міністр юстиції ФРН Забіне Лойтхойссер-Шнарренбергер (Sabine Leutheusser-Schnarrenberger) назвала вирок Ходорковському "явно політично мотивованим". За її словами, Ходорковський залишиться у в`язниці ще на довгі роки тому, що для можновладців у Росії така людина, як Ходорковський, залишившись на волі, є політичним конкурентом. Міністр назвала абсолютно неприйнятним те, що Ходорковський був засуджений знову - цього разу до 14 років позбавлення волі.

Уповноважений уряду ФРН з прав людини Маркус Ленінг (Markus Lцning) заявив, що він відчуває шок і обурення з приводу вироку Михайлу Ходорковському. "Цей процес був абсолютно нечесним, - заявив він в інтерв`ю Deutsche Welle. - Процес був позбавлений раціональної основи і проходив не за правилами правової держави. Те, що відбувалося на суді, не має ніякого стосунку ні до звинувачувального вироку, ні до міри покарання. У думках я з паном Ходорковським і паном Лебедєвим", - наголосив він.