ЄС збирається якнайшвидше затвердити аналог "закону Магнітського"

Глобальний санкційний режим Євросоюзу має стати відповіддю на серйозні порушення прав людини.

У Раді ЄС збираються якомога швидше ухвалити санкційний режим, який має стати аналогом "закону Магнітського" у США.

Про це заявила речниця Єврокомісії Набіла Массралі, передає Європейська правда.

Читайте такожУкраїна розробить "Акт Сенцова" за аналогом "Акту Магнітського"

За словами голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн під час виступу в Європарламенті, глобальний санкційний режим має стати відповіддю на серйозні порушення прав людини.

Речниця Єврокомісії запевнила, що санкційний режим буде затверджено "так швидко, наскільки це можливо".

"Права людини посилено піддаються загрозам. Як ви знаєте, у нас є пропозиція щодо глобального санкційного режиму ЄС, яка на цей момент проходить обговорення в Раді ЄС. Вона буде схвалена так швидко, наскільки це можливо", - сказала Массралі.

Також вона додала, що в процесі затвердження є "добрий прогрес".

"Що стосується дискусій, які відбувається в Раді, мені важко вам сказати, у чому проблема, і чому він не рухається так швидко, якби ви хотіли. Але речі рухаються у правильному напрямку, всі залучені важко працюють, щоб гарантувати, що санкційний режим працюватиме", - зазначила Массралі.

Читайте такожБританія запровадила санкції за порушення прав людини, у списку 25 росіян

Що таке Закон Магнітського

  • Закон Магнітського - закон США, який був ухвалений у 2012 році. Він містить перелік російських чиновників, причетних до шахрайств, переслідувань та порушень прав людини, зокрема пов'язаних зі справою компанії "Hermitage Capital Management".
  • Закон був названий ім'ям загиблого в 2009 році в російській в'язниці адвоката Сергія Магнітського, який розкрив фінансові махінації російських посадових осіб і громадян, в результаті яких було присвоєно 260 млн доларів з грошей платників податків. Магнітський був затриманий, провів 358 днів в ув'язненні та був підданий тортурам, а потім помер у в'язниці.
  • Згодом "Закон Магнітського" набув статусу глобального акту, який може застосовуватися проти громадян будь-якої країни, які порушують права людини.