Серед іншого - в Україні хочуть запустити відкритий реєстр осіб та компаній, які перебувають під санкціями / Фото УНІАН, Олександр Синиця

Україна змінить підхід до санкційної політики проти Кремля за окупацію територій та численні порушення прав людини.

Читайте такожБалуха ввели у медикаментозну кому – ЗМІ

Про це у колонці видання Дзеркало тижня написав посол з особливих доручень, спецпредставник МЗС України зі санкційної політики Олексій Макеєв.

Відео дня

Він виділив п’ять основних положень щодо нового підходу:

  • розробка чіткого алгоритму (запровадження санкцій, приєднання до обов'язкових до виконання санкцій Радбезу ООН, імплементація в законодавство санкцій ЄС);
  • відстеження ефективності санкцій;
  • притягнення порушників санкційних режимів до адміністративної та кримінальної відповідальності;
  • відкритий реєстр осіб та компаній, які знаходяться під санкціями.

«І, зрештою, по-п’яте: зважаючи на те, що Україна має неабиякий досвід боротьби за визволення з російського полону українських політичних в’язнів, ми плануємо створити в Україні, за зразком американського «Акта Магнітського», свій український «Акт Сенцова», – зазначив посол.

«Акт…» дозволить розпочати кримінальне переслідування українськими правоохоронцями тих іноземців, які системно порушують права людини, є обвинуваченими в організації та замовленні убивств тощо.

Учора Європейський союз офіційно продовжив на шість місяців санкції проти 175 осіб і 44 організацій, причетних до підриву територіальної цілісності України.

Хронологія подій:

  • Європейський союз після анексії Криму у 2014 році та початку бойових дій на Донбасі ввів і щоразу продовжує санкції, пов'язані з порушенням територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України. Хоча в Брюсселі є політичні сили та лідери, які лобіюють зняття обмежень з Кремля через його агресію проти України.
  • У грудні 2019 року ЄС офіційно оголосив про продовження "антиросійських" санкцій. Напередодні члени ЄС продовжили на півроку також економічні санкції проти РФ.
  • У березні 2020 року ЄС офіційно продовжив санкції проти Росії ще на шість місяців.