Ілюстрація REUTERS

У Великій Британії представили свій санкційний режим і запровадили санкції проти винних у вбивстві російського юриста Сергія Магнітського.

Про це міністр закордонних справ Домінік Рааб заявив перед Палатою громад, повідомляє сайт британського уряду.

Зокрема, за його словами, перший самостійний режим санкцій у Британії створює юридичне підґрунтя щодо запровадження обмежувальних заходів проти тих осіб, які мають відношення до найбільш грубих порушень прав людини в усьому світі.

Відео дня

Так, санкції передбачають заборону на в'їзд у Британію та замороження активів.

Санкційні правила враховують низку факторів, серед яких, по-перше, йдеться про право на життя, яке опинилося під загрозою вбивства або позасудових страт. Також, по-друге, право не піддаватися тортурам або насильству або нелюдському, або такому, що принижує людську гідність поводженню. І по-третє, право бути вільним від рабства, підневільного стану або примусової праці.

Читайте такожСША розширили санкційний список щодо Росії в рамках "акту Магнітського"

"Повноваження також дають нам можливість карати ширшу мережу правопорушників, включаючи тих, хто сприяє, підбурює, заохочує та підтримує ці злочини", - наголосив Рааб.

За його словами, це стосується як державних посадовців, так і недержавних суб'єктів. "Якщо ви є клептократом або організованим злочинцем, - ви не матимете можливості відмивати ваші криваві гроші у цій країні", - наголосив Рааб.

Водночас, першими особами, проти яких запроваджуються санкції, є ті, які несуть відповідальність за тортури і вбивство російського адвоката Сергія Магнітського. Також санкції включають причетних до брутального вбивства саудівського журналіста Джамала Хашоггі.

При цьому, у роз'ясненні на сайті британського уряду сказано, що санкції, до яких Британія раніше долучилася в рамках Європейського Союзу, у Британії залишатимуться чинними до 31 грудня 2020 року.

Як додає DW, у рамках нового правового режиму перша хвиля санкцій Великої Британії стосуватиметься 25 громадян Росії, причетних до "справи Магнітського", 20 громадян Саудівської Аравії, причетних до смерті журналіста Джамаля Хашоггі, двох військових генералів з М'янми, причетних до переслідувань народу рохінджа та інших етнічних меншин, і двох організацій, причетних до функціонування трудових таборів у Північній Кореї.

Раніше УНІАН повідомляв, що Лондон має намір задіяти так звану "поправку Магнітського" до закону "Про санкції і боротьбі з відмиванням грошей" після виходу Великої Британії з Євросоюзу.