Президенти РФ і Білорусі провели телефонну розмову / REUTERS

Російська влада заявила про готовність надати «сприяння у вирішенні проблем» у Білорусі.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі Кремля за підсумками сьогоднішньої телефонної розмови лідерів Росії та Білорусі Володимира Путіна і Олександра Лукашенка.

Читайте такожЯк відбувається наймасштабніший Марш свободи у Мінську (фоторепортаж)

Відео дня

Зазначається, що глави держав продовжили обговорення ситуації, що склалась після президентських виборів у Білорусі, «в тому числі з урахуванням тиску, що чиниться на Республіку ззовні».

«Із російської сторони підтверджена готовність надати необхідне сприяння у вирішенні наявних проблем на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також у разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, раніше в прес-службі глави Білоруської держави за підсумками сьогоднішньої телефонної розмови заявили, що Лукашенко і Путін підтвердили домовленість спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».

На тлі протестів у Білорусі це друга телефонна розмова лідерів двох країн за останні два дні. Перша відбулась 15 серпня.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками. Також із 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.