Колеснікову викрали 7 вересня, згодом стало відомо, що спецслужби Білорусі хотіли її вивезти з території країни / Фото: REUTERS

Білоруську опозиціонерку Марію Колеснікову перевезли до слідчого ізолятора міста Жодіно.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на коментар її адвоката.

Читайте такожЗ тортами і прапорами: білоруси відсвяткували день народження Тихановської (фото, відео)

Відео дня

Причин такого рішення захиснику політика не назвали.

Адвокат бачила Колеснікову всього двічі, зокрема й на допиті. У понеділок вона відправиться в СІЗО Жодіна, щоб знову побачитися з опозиціонеркою.

12 вересня в Білорусі о 15:00 розпочнеться ще один Жіночий марш, який у МВС республіки вже назвали несанкціонованим. У Telegram-каналі NEXTA Live учасників протестів закликали гучно викрикувати імена політв’язнів, супроводжуючи загальний галас шумом каструль і черпаків.

Крім того, завтра в білоруській столиці також пройде Марш героїв.

Вибори та протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.