Колеснікову підозрюють у спробі захоплення влади в Білорусії / фото REUTERS

Члена президії Координаційної ради опозиції Білорусі Марію Колеснікову підозрюють у спробі захоплення влади.

Вона перша з білоруських опозиціонерів у цьому статусі. Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на її адвоката Людмилу Козак.

Зараз Марія Колеснікова перебуває під арештом у Мінському СІЗО.

Відео дня

"Статус у неї підозрюваної", - повідомила Козак.

Також вона уточнила, що Колеснікова проходить підозрюваною у так званій "справі Координаційної ради", порушеній за статтею про спробу захоплення влади.

На скільки затримана Колеснікова, поки не відомо.

Викрадення опозиціонерів у Мінську: передісторія

Троє членів Координаційної ради опозиції - Марія Колесникова, Іван Кравцов і Антон Родненков 7 вересня були захоплені невідомими в Мінську, їхнє місцезнаходження більше доби залишалось невідомим.

8 вересня Кравцов і Родненков розповіли на прес-конференції в Києві, що їх схопили напередодні, перевозили з однієї будівлі до іншої з мішками на голові та допитували, після чого запропонували залишити країну. Вони погодились виїхати разом із Колесниковою, проте коли машина прибула до білорусько-українського кордону, Колесникова відмовилась його перетинати.

Читайте такожУ Мінську зник ще один білоруський опозиціонер

Протести в Білорусі: хроніка подій

  • У Білорусі з 9 серпня після президентських виборів тривають масові протести та страйки з вимогою проведення нових, чесних виборів, а також відставки президента Олександра Лукашенка.
  • За даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Тіхановська, яка 11 серпня виїхала до Литви, ініціювала створення Координаційної ради для забезпечення передачі влади. До неї увійшли політики, журналісти, бізнесмени та діячі культури. У президії ради - Світлана Алексієвич, Лілія Власова, Сергій Ділевський, Максим Знак, Ольга Ковалькова, Марія Колесникова, Павло Латушко.
  • У білоруській прокуратурі порушили кримінальну справу за фактом створення Координаційної ради.
  • 24 серпня Ковалькову і Ділевського затримали, а 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • Член Координаційної ради, бізнесмен Андрій Воронін через тиск влади виїхав із Білорусі та просив надати притулок в іншій країні. Його підозрюють у нібито «несплаті податків і приховуванні доходів в особливо великому розмірі».
  • 5 вересня Ковалькову, яку тримали під адмінарештом, силоміць вивезли до Польщі.