Лідери ЄС зустрінуться у Брюсселі 1 та 2 жовтня / фото REUTERS

Глави держав і урядів країн-членів Європейського Союзу 1-2 жовтня обговорять ситуацію у Білорусі.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської Ради.

"Лідери ЄС зустрінуться у Брюсселі 1 та 2 жовтня для проведення спеціальної Європейської Ради", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зустріч розпочнеться о 15:00 (о 16:00 за Києвом) з традиційного обміну думками з президентом Європейського парламенту Давідом Сассолі.

На першій робочій сесії глави держав і урядів країн-членів Євросоюзу будуть поінформовані про відносини з Китаєм після саміту ЄС-Китай, який відбувся 22 червня і зустрічі лідерів ЄС з Сі Цзінпіном 14 вересня.

"Очікується, що лідери також обговорять інші закордонні питання, особливо ситуацію у Білорусі, отруєння Олексія Навального і загострення у Нагорному Карбаху", - йдеться у повідомленні.

Після цього під час робочої вечері лідери ЄС проведуть стратегічні обговорення щодо відносин з Туреччиною та про ситуацію у Східному Середземномор'ї.

Читайте такожМеркель розповіла про майбутню зустріч із Тихановською

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • Водночас, як стверджував віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, у Євросоюзі наразі немає консенсусу щодо схвалення санкцій через те, що Кіпр не дає свого голосу для ухвалення відповідного рішення.
  • За словами Борреля, Кіпр вважає, що одночасно з Білоруссю санкції треба запровадити проти Туреччини, яка проводить бурові роботи у східному Середземномор'ї.
  • Після рішення глав МЗС лідери Європейського Союзу 24-25 вересня мали розглянути питання про запровадження санкцій проти білоруських чиновників, зокрема ухвалити політичні рекомендації з цього питання, але це засідання було перенесено на 1-2 жовтня.
  • 22 вересня Боррель заявив, що в Євросоюзі підготували список з 40 прізвищ осіб і установ Білорусі, проти яких можуть запровадити санкції.
  • 23 вересня у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.