Статус Олександра Лукашенка Захід не визнав / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, статус якого не визнає Євросоюз і низка країн, утретє з 15 серпня зідзвонився з главою Кремля Володимиром Путіним.

Читайте такожВажливо забезпечити перехідний період: ПАРЄ відреагувала на ситуацію у Білорусі

Про це повідомляє російський пропагандистський Telegram-канал Пул Первого. Водночас цієї інформації станом на 18:06 на сайтах офіційних представництв глав держав ще не було.

Відео дня

«Лукашенко і Путін знову здзвонилися. Президент Росії розповів про свої перемовини з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Макроном в частині, яка стосувалася ситуації в Білорусі», – йдеться у повідомленні каналу.

Телефонні розмови з лідерами Німеччини й Франції у Путіна відбулися сьогодні, 18 серпня. Крім того, на сайті Кремля вказана ще одна – з головою Європейської Ради Шарлем Мішелем, з яким також обговорили ситуацію у Білорусі.

Останній раз Лукашенко зв'язувався телефоном з Путіним 16 серпня. Тоді обидва співрозмовники погодилися діяти спільно у випадку загострення ситуації й посилення протестного руху всередині Білорусі.

Росія «підтримує» Лукашенка: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з буцімто перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва й Латвія. Україна вітати Лукашенка теж не стала.
  • Пізніше ЄС визнав вибори у Білорусі сфальсифікованими, а самого екс-президента – персоною нон-грата. Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства й вбивства протестувальників у перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в бік кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази.
  • Побоювання щодо втручання у ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і відомі політологи.